Kiedy za oknem mamy środek zimy, która bardziej jest jesienią, konieczne jest nam wzmocnienie i dbanie o odpowiednie dogrzanie naszego organizmu. Wszelkie jogurty, mleko, twaróg odstawcie w najciemniejszy kąt lodówki, to produkty, które służą ludziom w innej strefie klimatycznej. W naszej chłodnej Polsce takie produkty w miarę nie zaszkodzą nam jedynie w upalne lato. Zwierzęce produkty mleczne niestety są okrutnie wychładzające, intensywnie zaśluzowują nasze organizmy, powodują kaszel, katar i poczucie osłabienia. Wiemy, są różne szkoły dotyczące odżywiania i spożywania nabiału. Umówmy się jednak, coś co kiedyś było mlekiem, obecnie dawno nim nie jest. Jest mieszanką chemii z jakąś odrobiną mocno przetworzonego mleka. Cóż zrobić, unikać, a wapń uzupełniać innymi produktami. Medycyna chińska ma swoje korzenie daleko wcześniej niż, medycyna zachodu. Nie ma więc wątpliwości do do słuszności informacji zaczerpniętych z kuchni 5 przemian czy publikacji stricte z medycyny chińskiej dotyczącej funkcjonowania naszego organizmu.

Marchewka ze sprawdzonego źródła

Zupa marchewkowa, jest nie tylko pyszna, rozgrzeje nas i wzmocni naszą odporność. Zupa jest idealna dla całej rodziny.

Produkty na bulion warzywny:

5 marchewek
3 pietruszki
1/2 selera
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu
1 łyżeczki soli
natka pietruszki
2 łyżki masła Ghee (klarowane)
3 litry wody

Wszystkie produkty prócz natki pietruszki zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu 1 godzinę. Dodaj natkę i gotuj jeszcze 15 minut. Przecedź bulion i odstaw.

Produkty na zupę marchewkową:

3 marchewki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku

Marchew pokrój w drobną kostkę, podsmaż na dobrej oliwie, dodaj pokrojony czosnek i cebulę. Całość przełóż do wcześniej przygotowanego bulionu i gotuj do miękkości. Zmiksuj wszystko, dopraw solą, pieprzem, solą i kilkoma kroplami cytryny.

Do zupy można przygotować grzanki z dobrego pieczywa.

Na zdrowie.