Medycyna chińska stawia na optymalną równowagę organizmu. Nie jest to zadanie proste, bynajmniej. Nawet jeśli uda nam się zadbać o dobre pożywienie, stale jesteśmy narażani na wszelkie wirusy, zmianę temperatury i stres. Istotne jest więc zadbanie o wiele tych obszarów, w których nasz organizm jest eksploatowany. Warto zadać sobie też pytanie, co dla nas jest „zdrowym pożywieniem”. Dla jednych będzie to krwisty stek i sałata, a dla innych zupa krem. Wydaje się, że nie ma jednego dobrego rozwiązania. Uważność w tym co jemy i przede wszystkim jak się czujemy po posiłku, jest chyba odpowiedzią na to, czy nasza dieta jest optymalna. Jeśli po obiedzie czujemy totalną senność, to wydawać się może, że nie jest to wzmacniające pożywienie, osłabiło nas ono tak silnie, że nasze ciało jest zajęte trawieniem do tego stopnia, że musimy się położyć. Tradycyjna włoska sjesta jest zdrowa, ale trwa ona krótko, wzmacnia nas. Jeśli natomiast czujemy się ociężali, to znak, że pożywienie było źle zrównoważone, co wpłynęło na naszą równowagę zaburzając ją. Poniżej przepis na magiczny bulion. Po nim poczujecie się nie tylko pełni sił, ale i witalni oraz silni. Jest on wspaniałym lekiem na różne dolegliwości, od przeziębienia, po chandrę. Idealny dla całej rodziny.

Produkty na bulion warzywny:

5 marchewek
3 pietruszki
1/2 selera
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu
1 łyżeczki soli
natka pietruszki
2 łyżki masła Ghee (klarowane)
3 litry wody

Wszystkie produkty prócz natki pietruszki zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu 1 godzinę. Dodaj natkę i gotuj jeszcze 15 minut. Przecedź bulion i odstaw. Podaj go z dobrym jajecznym makaronem lub lanymi kluskami. Możesz posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Na zdrowie 😛