Kiedy za oknem mamy chłodne i ciemne dni, szukamy wzmocnienia naszej energii i sposobu na rozgrzanie się. Imbir i jego wspaniałe właściwości antybakteryjne, oczyszczające i energetyzujące może stać się naszym najlepszym przyjacielem. W okresie całego spektrum infekcji, czyli najczęściej od września do marca, powinien być w naszej kuchni obecny zarówno w formie suszonego proszku, jak i świeżego korzenia. Zawarte w nim składniki skutecznie i naturalnie pomogą w takich dolegliwościach, jak:

  • infekcje górnych dróg oddechowych
  • wirusy jelitowe i żołądkowe
  • nudności
  • gorączka
  • bóle mięśni i stawów

Zawarty w imbirze olejek niczym cudowny lek pomoże w tak wielu dolegliwościach, a Ty i Twoje dziecko unikniecie podawania sztucznych specyfików, szybko dochodząc do zdrowia.

Przepis na herbatkę imbirową:

Na szklankę gotującej się wody wrzuć 6 plasterków świeżego imbiru (dla dorosłej osoby) lub 3 plasterki świeżego imbiru (dla dziecka). Gotuj 5 minut, podawaj dość ciepłe.

W przypadku ostrej infekcji mocniejszy efekt uzyskamy korzystając z imbiru sproszkowanego, jest intensywniejszy. Wówczas do szklanki gotującej się wody dodaj pół łyżeczki suszonego imbiru lub połowę tej porcji dla dziecka, gotuj 5 minut.

Pij wielokrotnie w ciągu dnia. Pamiętaj, że imbir ma właściwości ściągające, osuszające, warto uzupełniać płyny np. ciepłą wodą z odrobiną soku z cytryny i miodu.

NA ZDROWIE