Kiedy za oknem mamy chłodne i ciemne dni, szukamy wzmocnienia naszej energii i sposobu na rozgrzanie się. Imbir i jego wspaniałe właściwości antybakteryjne, oczyszczające i energetyzujące może stać się naszym najlepszym przyjacielem. W okresie całego spektrum infekcji, czyli najczęściej od września do marca, powinien być w naszej kuchni obecny zarówno w formie suszonego proszku, jak i świeżego korzenia. Zawarte w nim składniki skutecznie i naturalnie pomogą w takich dolegliwościach, jak:
- infekcje górnych dróg oddechowych
- wirusy jelitowe i żołądkowe
- nudności
- gorączka
- bóle mięśni i stawów
Zawarty w imbirze olejek niczym cudowny lek pomoże w tak wielu dolegliwościach, a Ty i Twoje dziecko unikniecie podawania sztucznych specyfików, szybko dochodząc do zdrowia.
Przepis na herbatkę imbirową:
Na szklankę gotującej się wody wrzuć 6 plasterków świeżego imbiru (dla dorosłej osoby) lub 3 plasterki świeżego imbiru (dla dziecka). Gotuj 5 minut, podawaj dość ciepłe.
W przypadku ostrej infekcji mocniejszy efekt uzyskamy korzystając z imbiru sproszkowanego, jest intensywniejszy. Wówczas do szklanki gotującej się wody dodaj pół łyżeczki suszonego imbiru lub połowę tej porcji dla dziecka, gotuj 5 minut.
Pij wielokrotnie w ciągu dnia. Pamiętaj, że imbir ma właściwości ściągające, osuszające, warto uzupełniać płyny np. ciepłą wodą z odrobiną soku z cytryny i miodu.
NA ZDROWIE